Vogts gate 64, 0477 Oslo 23 96 41 12 info@bgaminner.no

Vanlige spørsmål

Her finner du svarene på noen av de vanligste spørsmålene vi får.

Ring gjerne vår kundeservice på telefon 23 96 41 12 om du ikke finner det du leter etter.

Spørsmål og svar

Lysbilder/negativer/papirbilder:

Svar: Vi benytter alltid automatisk reparasjon og støvfjerning via digital ICE, som er en infrarød sensor som tar bort støv og skitt på dine innskannede bilder

Oppløsning
Avhengig av bildetype benytter vi ulike oppløsninger, avhengig av hva som kreves for å få beste mulige kvalitet.
Generelt gir våre skanninger en så høy oppløsning at du kan forstørre bildene dine opp til 100×140 cm (avhengig av originalbildene)

Lysbilder/35 mm negativer
Skannes i 3600 dpi, som gir en omtrentlig bildestørrelse på 5000×3500 piksler, det tilsvarer 17,5 megapiksler

Mellomformat
Skannes i 1200 dpi – det finnes flere forskjellig størrelser i mellomformat, noe som gjør at det ikke er mulig å gi en eksakt størrelse.

Papirbilder
Skannes i 600 dpi – det finnes flere forskjellige størrelser på papirbilder, noe som gjør at det ikke er mulig å gi en eksakt størrelse.

Format:
Du kan få bildene i enten JPEG- eller TIFF-format.
JPEG
Samme format som et vanlig digitalkamera benytter. Vi benytter lav komprimering for høyeste kvalitet. Hvert bilde blir ca. 2-3 MB.

TIFF
For deg som stiller ekstremt høye krav. Hvert bilde blir ca. 100 MB og du får selvfølgelig bilder med 16-bit fargedybde. Anbefales ikke for vanlige brukere, da bildene blir vanskeligere å bearbeide pga. størrelse.

Svar: Digital ICE brukes for å se riper og flekker på filmen. Det fungerer slik: På skanneren finnes det en normal lyskilde som leser av bildet med en RGB-lampe. Digital ICE er en ekstra lyskilde som består av IR-lys. IR-lampen leser først av filmen og ”ser” hvor flekkene er og hvordan bildene ser ut under, og sammen med neste avlesing av RGB-lampen blir skitten usynlig på det innskannede bildet.
Svar: Vi foretrekker at lysbilder leveres i rette magasiner, men vi tar selvfølgelig imot bildene uansett hvordan de leveres.

Smalfilm:

Svar: Vi skanner dine filmer rute for rute med markedsledende teknikk fra tyske MWA Nova. Skanneren vi benytter oss av heter FlashscanHD (720p) eller Flash Transfer Choice (opp til 2k) fra MWA Nova, som er etterfølgeren til FlashscanHD og er den mest avanserte smalfilmskanner tilgjengelig på markedet.

Ved skanning sitter en av våre erfarne operatører og overvåker, og justerer farge og eksponering (både optisk og digitalt). Dette resulterer i en meget høy kvalitet. Feil farger og eksponering kan tilbakestilles.

Vi rediger også dine filmer digitalt og klipper vekk uønskede deler med f.eks. tåkete innehold eller over/undereksponerte deler. Utover dette er også valgfri tekst i menyen for hver film på DVD-platen inkludert (f.eks. ”Sommeren 1975 – St. Hansaften”). Du får også valgfri tekst på platen og coveret. Coveret er av samme slag som for kjøpefilmer.

Rengjøring
Vi håndvasker dine smalfilmer to ganger med rengjøringsvæske som er godkjent av Kodak. Det er naturligvis en skånsom og risikofri prosess for dine filmer. Fordelen med å vaske filmene er at du unngår støv som ”danser rundt” på selve filmen. Dessuten forsvinner avleiringer som har tilkommet i årenes løp, og dine filmer får istedenfor et beskyttende belegg.

Svar: Det er på grunn av at vi fargekorrigerer alle filmer manuelt, både optisk og digitalt, rute for rute, samt at vi benytter oss av markedets beste skanner for smalfilm. Vi vil ikke konkurrere på pris, men på høy kvalitet, noe som gjør at våre priser ikke kan sammenlignes med bedrifter som ikke utfører avansert fargekorrigering eller som kopierer fra et lerret.
Svar: Nei, samme minuttpris gjelder uansett hvor lang filmen er. Dersom filmen er røket noen steder, skjøter vi den sammen uten ekstra kostnad.
Svar: Vi får ofte spørsmål om hvorfor man skal velge å overføre sine filmer til USB i stedet for bare til DVD. Det finnes to store grunner til at vi anbefaler USB i stedet for DVD.

  1. Bedre bildekvalitet

Skarpheten på gamle smalfilmer er oppbygd på en helt annen måte enn moderne digitalteknikk. Det medfører at DVD-ens filmformat ikke klarer å gjengi smalfilmer til sin fulle rett, uten at man mister både skarphet og farger. Ved overføring til HighDef på USB så setter ikke formatet noen begrensninger, du får ut alt som dine gamle filmer inneholder.

  1. Enkelt og fremtidssikkert

Ved at du får dine filmer på USB, så kan du enkelt se dine filmer direkte på datamaskinen og enkelt kopiere filmene til slekt og venner. Det går dessuten an å redigere filmene i et moderne redigeringsprogram.

Dersom du ikke kan bruke USB-minne på TV-en din, kun DVD, så anbefaler vi at du velger både USB og DVD. Da har du et alternativ du enkelt kan se på nå, og samtidig et format til fremtidige behov. Du betaler bare 99 kr ekstra pr. DVD-plate.

Svar: Nei, filmene dine utsettes ikke for noen risiko. Vi er eksperter på å håndtere gamle filmer og har en velutviklet prosess når vi håndterer filmer. Væsken vi bruker til rengjøring av smalfilm er godkjent av Kodak. Når vi deretter skanner dine filmer benyttes en moderne filmskanner, som ikke bruker filmens perforering, men som gjør alt med lasermåling og myke gummideler. Skannerens lyskilde blir dessuten ikke varm, noe som medfører at risikoen for å brenne hull på filmen er fraværende.
Svar: Vi kan håndtere alle typer lydspor på smalfilm, og dette blir også inkludert uten ekstra kostnad. Gi oss gjerne beskjed dersom dine filmer inneholder lyd, slik at vi ikke overser det i vår kontroll.

Videokassett:

Svar: Når vi digitaliserer dine videokassetter benytter vi oss av nøye utvalgte videospillere av høy kvalitet, som er tiltenkt profesjonelt bruk. Dette medfører at vi får et bedre og mer stabilt bilde enn det som er mulig å få med en vanlig videospiller hjemme.

Vi har dessuten et stort antall ulike spillere, noe som gjør at vi nesten alltid finner en spiller som gir din kassett et bra bilde. Vi bruker alltid egnede filtere og ekstern TBC. Våre maskiner gjennomgår også kontinuerlig service og rengjøring. Alt dette gjør at vi kan love deg en så høy kvalitet som mulig, der bare ditt opprinnelige opptak setter begrensningene. Vårt personell er dessuten eksperter på digitalisering og kan med enkelhet se hva som som er galt og hva som er mulig å forbedre.

Vi utfører ingen redigering av videokassetter, foruten å klippe vekk eventuelle TV-programmer på slutten av kassetten, som ikke hører til dine hjemmefilmer. Tekst på platen og et hardplastcover med valgfri tekst på, er inkludert uten ekstra kostnad.

Tilleggsvalg – farge & støyreduksjon
Som tilleggsvalg tilbyr vi også en ekstra tjeneste som innebærer at vi overvåker og justerer farge og eksponering manuelt, for å kunne få den beste kvaliteten fra dine videokassetter. Det medfører at vi kan lyse opp deler som er for mørke og, ved behov, også justere fargene. Det inngår også inkludert en avansert støyreduksjon, som medfører at detaljer blir mer fremtredende.

Svar: Vi anbefaler at du velger USB ettersom det er et mer sikkert format med tanke på fremtiden Det er dessuten enklere å lage kopier, og du har også muligheten til å redigere dine egne filmer. Dersom du i dag synes det er enklere å se på DVD-plater enn å bruke USB, anbefaler vi vanligvis at du velger både DVD og USB.
Svar: Det er en tjeneste som vi er alene om å utføre i Norge. Det er en spesiell maskin som kassettene kjøres gjennom, som vasker kassettene. Når kassettene vaskes, forsvinner belegg og skit som potensielt kan forringe kvaliteten ved overføring. Kostnaden pr. kassett er 50 kr, noe som er en overkommelig sum for å kunne få ut høyest mulig kvalitet.
Svar: Dersom kassetten din har blitt ødelagt, slik at den ikke kan spilles, kan vi hjelpe deg med å reparere den. Vi kan reparere kassetter, enten båndet er røket eller snurret sammen. Dersom du samtidig velger å overføre din kassett til digitalt format, er kostnaden for reparasjonen 300 kr. Vil du bare reparere kassetten er kostnaden 400 kr.

Annet:

Filformat

Svar: For å selv kunne ha muligheten til å redigere dine filmer på en datamaskin, bytte tekst, klippe bort sekvenser m.m., må filmene være i et spesielt format som er tilpasset for redigering. For deg som bruker PC anbefaler vi Adobe Premiere Elements.  Dersom du bruker Mac kan du benytte deg av innebygde iMovie. Ønsker du deg et mer avansert program, anbefaler vi Final Cut Express.

Dersom du ønsker å ta med egen harddisk, tilkommer det en avgift på 300 kr. Du kan også kjøpe harddisk gjennom oss. Se vår prisliste for pristilbud.

Å velge format kan være en jungel. Vår kundeservice hjelper deg gjerne på tlf. 81 50 34 35.

H.264

Dette er et moderne og avansert filformat som vi anbefaler til alle typer smalfilmer og videokassetter i dag. Fungerer like bra til HD-filer som til vanlige filer, og er kompatibelt med både PC og Mac. Vi leverer våre H.264 filer på USB-minne som standard. H.264 fungerer like bra til å enkelt kunne se på dine filmer som til redigering av filmene i et moderne redigeringsprogram.

Dersom du er usikker på hvilket format du ønsker, så anbefaler vi dette.

Filstørrelse:

Smalfilm
720p: 105mb
1080p: 145mb
2k:180mb (kun 16mm film)

Videokassett – 1 minutt = ca. 50 MB – 1 time = 3 GB

AVI / Quicktime (DV-codec)

Standard format med høyeste kvalitet, som fungerer på alle redigeringsprogram. Et plasskrevende alternativ, som til tross fungerer godt på litt eldre redigeringsprogram og datamaskiner. Gi beskjed om du har PC eller Mac ved innlevering.

Filstørrelse:
1 minutt = ca. 220 MB – 1 time = 13,5 GB

MPEG-2

Fungerer bare på PC og egner seg ikke like godt til redigering som AVI/Quicktime. Krever dessuten et moderne redigeringsprogram og en relativt ny datamaskin. Filene blir dog betydelig mindre, noe som gjør det mulig å legge filene direkte over på DVD-plater. Dette er et format som vi ikke anbefaler i dag, velg heller H.264 om mulig.

Filstørrelse:

1 minutt = ca. 50 MB – 1 time = 3 GB
ProRes 422 – HighDef (Gjelder bare Super 8 / Dobbel 8)

For deg som ønsker dine smalfilmer i HighDef. Fungerer like bra på PC som Mac. Alle ProRes-filer leveres i 1280×720. Tenkt på at det kreves en kraftig datamaskin og gode redigeringskunnskaper for å kunne håndtere ProRes filer.

Filstørrelse:
1080p: 1500mb
2k: 3000mb (kun 16mm film)

Svar: Her følger en liste over alle format vi kan ta imot. Dersom du har et format som ikke finnes på listen, så kontakt oss, kanskje vi kan hjelpe deg.

Smalfilm (også med lydspor):
8mm, Super 8, Singel 8, Dobbel 8 og 16mm

Videokassett (NTSC, SECAM & PAL):
8mm, Betacam SP, Betacam SX, Betamax, Digital8, Digital Betacam, DVCAM, HDV, Hi8, microMV, miniDV, MPEG IMX, U-matic, Video8, Video 2000, VHS-C, VHS & S-VHS.

Foto/Dias:
35mm negativ, 120/220mm negativ, lysbilder, APS-negativ, papirbilder

Lyd:
78-plate, DAT-kassett, EP-plate, Gramofonplate, Kassettbånd, LP-plate, Magnetofonbånd, Maxisingel, Mikrokassett, MiniDisc, Minikassett, Spolebånd, Singelplate, Steno-kassett, Steinkake og Vinylplate

Annet:
Diskett, Harddiskkamera, MiniDVD,

Svar: Vi har vært et familieselskap siden 1993 og vi kan stå bak våre tjenester 100 %. Vi er stolte over det vi kan tilby deg som kunde. Vi håndterer alt innlevert materiale med samme omtanke som om det skulle vært vårt eget arvegods. Vi vet at vår beste reklame er at du som kunde blir så fornøyd med vårt arbeid at du anbefaler oss videre til dine venner og bekjente, etter du har benyttet våre tjenester.
Svar: Det som inngår i prisen er ikke bare selve DVD platen, men også arbeidet med å lage et omslag, trykket på platen og hardplastcoveret. Dessuten benytter vi plater av høyeste kvalitet, noe som gjør platene dyrere enn de du typisk finner i butikken. Du kan ikke levere inn egne plater. Vi benytter bare våre egne plater, dette er for å kunne garantere den beste kvaliteten på det arbeidet vi utfører.
Svar: Det korte svaret er ”helst ikke”. Det kommer av at vi må holde en høy sikkerhetsstandard i våre systemer, for å ikke risikere at noe tilstøter våre kunders filmer. Det medfører at vi har utvalgte stasjoner der vi må skanne etter virus, før vi kan plugge inn USB-minnepenner eller harddisker som kommer fra kundene. Dersom du av en eller annen grunn må benytte ditt eget USB-minne eller harddisk, tilkommer en kostnad på 300 kr.
Svar: Vårt mål er at alle våre kunder skal bli fornøyde. Vi anser oss selv for å være blant de beste i Norden på det vi gjør.
Vi har derfor en fornøyd kunde-garanti. Garantien går ut på at du får tilbake pengene dine, dersom du ikke er fornøyd.

Dersom vi, til tross for gjentatte forsøk, ikke kan gjøre deg fornøyd og du kan finne noen andre i Norden som kan få til et bedre resultat, får du pengene dine tilbake.

Svar: Ja, det går helt fint. Vår adresse er:
BGA Minner
Vogts gate 64
0477 Oslo

Vi ser helst at du sender dine filmer som pakke med sporing, da har du en kvittering på at vi har hentet ut materialet. Legg ved en lapp med din adresse, navn og telefonnummer. Vi ringer deg alltid når vi har fått ditt materiale, for å gjennomgå hva du egentlig ønsker.

Svar: Vår normale leveringstid på alle typer arbeid er 4-5 uker.
Svar: Vi tar bare betalt dersom vi kan overføre båndet, så dersom det er tomt eller ødelagt, så betaler du ingenting (med unntak av reparasjon og rengjøring av videokassetter)