Hvor mange minutter er en smalfilm i super 8 eller dobbel 8?

Overføring av dine gamle – og ofte høyt elskede – smalfilmer til DVD, USB-minnepenn eller et annet digitalt format er et utmerket valg for å bevare disse minnene. På denne måten blir de både lett tilgjengelige og holdbare for fremtiden. For å få en anelse om hvor mye det koster å digitalisere smalfilmen din, vil det være nyttig å vite hvor mange minutter en film er i super 8 eller dobbel 8. Her får du en guide!

For å finne ut omtrent hvor mange minutter lang en smalfilm er, må man først finne ut hvor mange meter lang smalfilmen er. Når man vet det, kan man konvertere filmens fysiske lengde i meter til filmens lengde i minutter.

Merkingen angir antall meter – ikke minutter

Smalfilmen sitter som kjent rullet rundt en spole. De fleste smalfilmspoler er merket med en klassifisering på siden av spolen, og denne merkingen sier hvor mange meter film spolen inneholder. Det er ikke uvanlig at man blander sammen denne merkingen med antall minutter, ettersom det som regel står for eksempel «90 m», men i så fall står altså merkingen for «90 meter».

Smalfilm – vanlige størrelser og filmlengder

18 cm Ø: De største spolene er vanligvis 18 cm i diameter – omtrent den samme størrelsen som en asjett. Det finnes større spoler, men disse er veldig uvanlige. En smalfilm på en 18 centimeters spole er 120 meter lang, noe som tilsvarer ca. 30 minutter for en film i super 8, og ca. 32 minutter for en film i dobbel 8.

15 cm Ø: En smalfilm på en spole med 15 cm i diameter inneholder 90 meter film. Konvertert til minutter er 90 meter smalfilm ca. 20 minutter i filmlengde for en super 8, og 22 minutter i filmlengde for en dobbel 8.

13 cm Ø: En filmspole som er 13 cm i diameter inneholder 60 meter film, noe som tilsvarer ca. 15 minutter i super 8 og ca. 16 minutter i dobbel 8.

7,5 cm Ø: De minste spolene er 7,5 cm i diameter – omtrent like store som en snusboks. Disse inneholder som regel 15 meter film, noe som tilsvarer ca. 3,5 minutter for en super 8, og 4,25 minutter for en dobbel 8.

OBS! Disse omtrentlige filmlengdene gjelder hvis spolen er fylt opp helt ut til kanten. Ettersom filmen ytterst på spolen er størst i omkrets, kan tiden reduseres mye hvis spolen ikke er helt full.

Verktøy for utregning

Her finner du hjelpemiddelet vårt for å regne ut filmlengden ved å konvertere dine meter med smalfilm til minutter med smalfilm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *